Poštovani građani,
obraćamo se javnosti  usled toga što se u proteklih deset dana u medijima mogao videti i pročitati veći broj priloga i tekstova sa netačnim informacijama i komentarima, a u vezi sa delatnošču zoohigijene koja je poverena našem preduzeću.
Dana 12.05.2020. godine došlo je do incidentne situacije u kojoj su dva napuštena ili odbegla psa (rase cane corso) iz nepoznatog pravca ušla u jedno domaćinstvo u delu ispod Iriškog venca,  kom prilikom su napali i usmrtili pernatu živinu našeg sugrađanina i na taj način mu naneli i materijalnu štetu, pored toga što su uneli strah i nemir među članovima predmetnog domaćinstva.
Inače, na ovom potezu se vrlo često događa da nesavesni građani iz okolnih opština ostavljaju svoje mezimce.
Nakon što je od strane oštećenog lica o događaju obaveštena policija i nadležna inspekcija, isti su zajedno izašli na lice mesta, a naše preduzeće dobilo je nalog  da uhvati i ukloni pse sa imanja oštećenog lica.
Radnici našeg preduzeća postupili su po nalogu nadležne inspekcije i već na licu mesta su pokušali da utvrde da li psi imaju čip kako bi ustanovili da li imaju vlasnika koji bi bio pozvan da dođe po njih, ali prvim pregledom je utvrđeno da psi nisu “čipovani”. Psi su odmah nakon toga preveženi u nadležnu veterinarsku stanicu gde su nakon dosta zajedničkog truda veterinara i naših radnika a usled agresivnog ponašanja ovih pasa, ponovo pregledani, kada je još jednom potvrđeno da nisu “čipovani”, odnosno da se radi o napuštenim ili odbeglim psima nepoznatog vlasnika.
Obzirom da se radi o vrlo opasnoj rasi pasa koja napada i ljude, te kako su ovi psi već napravili štetu i ispoljili visok stepen agresivnosti, te uvažavajući činjenicu da nemamo prihvatilište za pse niti drugo adekvatno mesto za bezbedno čuvanje i zbrinjavanje opasnih životinja, kao i da bi vraćanje ovih pasa na ulicu ugrozilo bezbednost stanovništva i drugih životinja, nakon stručne procene urađena je eutanazija u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja.
Nakon nekoliko dana od samog događaja oglasio se vlasnik ovih pasa koji je zbog usmrćivanja pasa podneo krivične prijave protiv radnika našeg preduzeća i veterinara iz veterinarske stanice, nakon čega se događaj pojavio i u medijima u raznim varijantama i oblicima ali sa najmanje tačnih činjenica.
Molimo građane da razumeju da u datoj situaciji nije bilo bezbednijeg rešenja niti načina da se osigura nihova i bezbednost drugih životinja i okoline.
Iskreno nam je žao zbog nastale situacije jer niko od nas u preduzeću nije sretan kad do ovako nečeg dođe i većina nas ima i svoje ljubimce, ali morali smo da postupamo u skladu sa zakonskim ovlašćenjima u cilju osiguravanja bezbednosti naših sugrađana i drugih životinja.